Tekstgrootte
Het motto van onze school is samen sterk in goed onderwijs.
Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind. Een deel van de opvoeding hebben ze overgedragen aan de school, maar de ouders blijven uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid dragen. Daarom is het belangrijk dat ouders betrokken zijn bij school en zich goed laten informeren. Kinderen presteren beter wanneer ouders belangstelling hebben voor en betrokken zijn bij wat hun kind doet op school. Ook kunnen eventuele problemen sneller opgelost worden als er regelmatig contact is tussen leerkrachten en ouders.
Op het Mozaïek zitten ook leerlingen van wie de ouders gescheiden zijn. Het is belangrijk beide ouders te betrekken bij de ontwikkeling van een kind. De school heeft een protocol om het contact tussen school en beide ouders goed af te stemmen.
Educatief partnerschap
Een goede samenwerking tussen school en ouders heeft grote invloed op de ontwikkeling en het leren van kinderen. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid en door school en thuis met elkaar te verbinden, wordt gewerkt aan de ontwikkeling en een positief zelfbeeld van het kind.
Educatieve ouderbijeenkomsten
Voor ouders van de voorschoolgroep en de groepen 1 en 2 is driewekelijks een ouderbijeenkomst ‘Meedoen met je kind’ waarin we school en thuis met elkaar verbinden. In de groepen 3 gebeurt dit nog 4 keer per jaar. We nemen u mee in hoe kinderen leren, wat kinderen leren en hoe u daarbij thuis kan ondersteunen.
Kennismaking en voortgangs- en rapportbesprekingen
Over het algemeen heeft uw kind elk schooljaar een andere leerkracht. In het begin van elk schooljaar zal de school u en uw kind(eren) uitnodigen voor een inloopavond, waar u kennis kunt maken met de leerkracht en belangrijke zaken met betrekking tot het leren van uw kind meekrijgt. Drie keer per jaar bespreken wij met u de vorderingen van uw kind. De eerste keer heeft u een gesprek met de leerkracht over de vorderingen in de eerste periode van het schooljaar. De tweede en de derde keer heeft u een gesprek naar aanleiding van het rapport. Uw kind krijgt zijn rapport mee naar huis nadat het met u besproken is. De kinderen van de groepen 5 t/m 8 zijn bij gesprekken aanwezig.
In groep 8 wordt in februari met u besproken en definitief besloten welk advies uw zoon/dochter krijgt voor het voortgezet onderwijs. Het tweede rapport gaat aan het einde van het schooljaar zonder bespreking mee naar huis. Natuurlijk kunt u, na overleg met de leerkracht, ook op ieder ander gewenst moment de ontwikkelingen van uw kind bespreken of het werk bekijken.
Inloopavond
Voor ouders is er aan het begin van het schooljaar een inloopavond. Tijdens deze avond krijgt u informatie van uw kind over de diverse vakgebieden die aan de orde komen in het leerjaar. De leerkracht is aanwezig om waar nodig extra uitleg te geven.
Kijkochtend
Voor ouders bestaat de mogelijkheid om een ochtend of middag mee te draaien in de groep van hun kind. De data hiervoor kunt u vinden in de kalender. U krijgt zo een indruk van de manier waarop er les gegeven wordt. Daarnaast maakt u kennis met de klasgenoten van uw kind en proeft u de sfeer in de groep.
Themabijeenkomsten
Ieder jaar worden er themabijeenkomsten gehouden, over onderwerpen waarvan de school en de medezeggenschapsraad denken dat die voor u als ouder zinvol en interessant zijn. In zo’n bijeenkomst staat een thema centraal, bijvoorbeeld de taalontwikkeling, straffen en belonen, het gebruik van de computer of hoe komen kinderen tot leren. U krijgt informatie over het onderwerp, er worden samen stellingen besproken en u hebt de gelegenheid uw eigen vragen te stellen. Deze bijeenkomsten vinden plaats onder deskundige leiding. Als u zelf een goed idee heeft voor een themabijeenkomst horen wij dat graag van u.
Informatieavond voortgezet onderwijs
In oktober of november is er voor de ouders en leerlingen van groep 8 een informatieavond over het voortgezet onderwijs. In groep 7 vindt dit in april plaats. Hierin wordt uitgelegd hoe het voortgezet onderwijs in elkaar zit en wat er zoal gaat veranderen voor de kinderen en u als ouder. Ook wordt er gesproken over wat u als ouder belangrijk vindt om op te letten bij uw keus voor een school voor voortgezet onderwijs. Daarnaast organiseert het voortgezet onderwijs een informatieavond waarin zij uitleggen hoe het voortgezet onderwijs werkt en waar alle scholen zich presenteren. Wij vinden het belangrijk, dat u met uw kind beide avonden bijwoont.
Vieringen
Een aantal keer per jaar is er een viering. De kinderen hebben met hun groep bijvoorbeeld een dans, liedjes of toneelspel voorbereid. Op het ‘toneel’ vertonen ze dan hun kunsten als echte artiesten. Natuurlijk stellen de kinderen en leerkrachten het bijzonder op prijs wanneer u als ouder komt kijken. Naast de groepsvieringen is er nog een sinterklaas- en kerstviering.
Social schools
Social schools is een digitaal programma dat we gebruiken voor de communicatie met ouders. Als er belangrijke activiteiten op school plaatsvinden waar uw kind bij betrokken is, krijgt u via social schools informatie. Met dit programma mailen wij brieven naar de ouders. In Social schools is ook een digitale agenda waarop u alle activiteiten kunt zien waar u of uw kind(eren) bij betrokken zijn. Om gebruik te kunnen maken van dit programma op de computer, tablet of smartphone maken ouder(s)/verzorger(s) een account aan en downloaden de Mozaïek app.
Website
Op de website van het Mozaïek www.mozaiekarnhem.nl kunt u alle belangrijke informatie van de school terugvinden.